Zoeken
  • Tim Steurbaut

De eerste stappen naar een plattere buik

Na de geboorte van jullie kleine spruit kijk je in de spiegel en zie je hoe je lichaam veranderd is. Het is normaal en logisch dat je buik er niet onmiddellijk hetzelfde uitziet als voordien. Je huid, spieren en weefsels werden maandenlang uitgerekt. Vergeet echter niet dat je lichaam hiervoor gemaakt is. Net zoals je lichaam zich aanpast gedurende je zwangerschap, past het zich ook achteraf terug aan. Dit neemt niet weg dat je zelf ook extra actie kan ondernemen.


Gezondheid komt op de eerste plaats !

Uiteraard wil je die strakke buik zo snel mogelijk terug. Belangrijk is dat je gezondheid hier niet onder lijdt, dus geef je lichaam eerst de nodige rust. De spieren en weefsels zullen op een natuurlijke wijze terug een bepaalde spanning aannemen. Bij een te snelle (over-)belasting, doet dit meer kwaad dan goed. Wees dus geduldig en wacht de goedkeuring van je gynaecoloog af.


Een goede houding kan wonderen doen

De houding die je doorheen de dag aanneemt, speelt een grote rol bij het herstel van de buikspieren. Het uitvoeren van oefeningenreeksen zal waarschijnlijk niet het gewenste effect hebben als je 12 uur per dag op een foute manier zit of staat. Vergelijk het met een emmer water met gaten: je kan blijven gieten als je de gaten niet opvult. Hoe je de ganse dag door zit, staat en beweegt vormt de basis van een strakke buik.


Links: voeten, knieën, bekken, schouders en hoofd niet op één lijn

-> Je spieren compenseren om in evenwicht te blijven met rug- en nekpijn tot gevolg

Rechts: correcte houding

-> Stabiliteit

Tips om de correcte lichaamshouding aan te nemen:

· “Rits je broek toe”: span doorheen de dag je buik licht op.

Opgelet, dit is niet hetzelfde als het intrekken van je buik. Ademen mag dus niet moeilijker worden. Het is eerder vergelijkbaar met de beweging die je maakt als je in een iets te kleine broek wilt passen. Deze beweging activeert de diepe buikspieren en creëert een rechtere houding.

· Maak je groot: beeld je in dat er een touw door je lichaam loopt waaraan van bovenaf getrokken wordt.

Opgelet, overdrijf niet door je borstkast naar voren te duwen (meestal zorgt dit voor het doorzakken van de onderrug).

Veel tijd spenderen we zittend. Probeer dus ook tijdens het zitten op deze punten te letten.
Buikspieroefeningen na de bevalling

Sit-ups/crunches (met alle varianten hierop) en planken zijn ongetwijfeld de meest gekende buikspieroefeningen. Na de bevalling worden deze bewegingen absoluut afgeraden. De druk op de buikspieren is hierbij te hoog. Je kan deze oefeningen wel terug uitvoeren zodra er terug voldoende stabiliteit is in de romp en de weefsels hersteld zijn. Hoe lang dit duurt kan verschillen van persoon tot persoon.

Een ideale oefening om mee te starten is de 'heel slide' (met arm reach). Bij deze buikspieroefening voel je gemakkelijk of je compenseert met je onderrug. De bedoeling is om de romp terug te stabiliseren. Dit houdt in dat je je armen en benen kan bewegen, zonder dat je romp van positie verandert.


Beginpositie:

- Ruglig

- Benen gebogen met voeten op heupbreedte

- Armen gestrekt voor de borstUitvoering 1:

- Blaas uit en strek 1 been laag boven de grond

- Houd de romp stabiel (onderrug blijft neutraal)

- Adem in en breng je been terug naar de beginpositie

Uitvoering 2:

- Blaas uit en strek 1 arm laag boven de grond

- Houd de romp stabiel (onderrug blijft neutraal)

- Adem in en breng je arm terug naar de beginpositie

Uitvoering 3 (combinatie):

- Blaas uit en strek 1 arm en het tegengesteld been laag boven de grond

- Houd de romp stabiel (onderrug blijft normaal)

- Adem in en keer terug naar de beginpositie

Hoe het niét moet:

onderrug raakt grond niet meer (= romp niet stabiel)Hier zie je de verschillende uitvoeringen ook nog eens op video.


Conclusie

Een platte buik begint met het aannemen van een correcte houding doorheen de dag. Bij groen licht van je dokter of gynaecoloog kan je beginnen met oefeningen die aangepast zijn aan jouw situatie en niveau. Kies voor bewegingen met een laag risico op klachten of blessures en bouw rustig op. Beweeg slim en regelmatig, voor je het weet kan je die stevige trainingen terug aan.


Wil jij graag samen met andere mama’s (en indien gewenst ook je baby) en met de nodige ondersteuning terug aan je lichaam werken? Dan kan het 'fitte mama programma' voor jou de oplossing zijn! Schrijf je in via www.fittemamaprogramma.be


162 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven